Friday 10 February 2012

Rock `N Roll Tales (II): Paul Simonon, The Gun Of Brixton

 Written by  GUS 



       Μια από τις νοοτροπίες που με χαρακτηρίζουν είναι η ενστικτώδης έλξη μου από τη γοητεία, όχι των πρώτων ονομάτων, αλλά των δευτεραγωνιστών (και καμιά φορά και των τριταγωνιστών ή και των κομπάρσων...).
       Ξεκινώντας, λοιπόν να αφηγηθώ άλλη μια Rock `n Roll ιστορία, αυτή τη φορά για ένα μέλος των πασίγνωστων CLASH, μόνο φυσικό μου φαίνεται ότι θα προσπεράσω των αδικοχαμένο Joe Strummer, frontman και ιστορική φιγούρα του συγκροτήματος, θα προσπεράσω επίσης και τον Mick Jones, συνιδρυτή και θρυλικό κιθαρίστα του γκρουπ και του πανκ κινήματος γενικότερα και θα σας πω για τον Paul...
      Τον Paul Simonon, τον τυπά μπασίστα των Clash και μια από τις γοητευτικότερες...


  
...μορφές του Punk και του Rock `n Roll, ως τις μέρες μας.
        Once upon a time, λοιπόν,...


   Ο Paul Simonon μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Brixton του Λονδίνου. Πήγε σε σχολεία όπου φοιτούσαν κυρίως τζαμαϊκανοί, με αποτέλεσμα να αναπτύξει μια αγάπη για τη τζαμαϊκανή μουσική, που επηρέασε όσο τίποτε τον μετέπειτα χαρακτηριστικό ήχο του. Ατίθασος από μικρός, με τάσεις ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, αλλά και ταλαντούχος νεαρός καλλιτέχνης, κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει σε σχολή τεχνών,αλλά τον πρόλαβε η μουσική.



     Περνώντας από audition για ένα πανκ συγκρότημα, έμαθε να παίζει μπάσο από τον Mick Jones και όταν τελικά, ως αυτοδίδακτος μπασίστας, έγινε μέλος του γκρουπ που δημιουργήθηκε το 1976, έγινε και ο "νονός" του, αφού δικής του έμπνευσης ήταν το όνομα "CLASH". Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος μέχρι τη διάλυσή του το 1986 και άφησε το στίγμα του στη μουσική σκηνή, με τον χαρακτηριστικό ήχο του μπάσου του, ισορροπώντας πάντοτε ανάμεσα στο punk και τη ska/reggae.



   Χαρακτηρίστηκε  ως  "ο ωραιότερος" των Clash  και  η αλήθεια  είναι ότι πέρα από γοητευτικός, σαν ένας πραγματικός punk James Dean, υπήρξε πάντοτε η συγκολλη- τική ουσία και η  αυθεντικά  cool  νότα, σε μια κατά τα άλλα "δύσκολη" συνύπαρξη  μεταξύ των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος, η πορεία του  οποίου στιγματίστηκε από εντάσεις, αποχωρήσεις και επανενώσεις. Με το οξύ καλλιτεχνικό του αισθητήριο επηρέασε συνολικά την εικόνα του συγκροτήματος, ως προς τα ρούχα τους και τις σκηνικές εμφανίσεις τους.

 

     Συνέθεσε και τραγούδησε, ανάμεσα σε άλλα, το θρυλικό και συγκλονιστικό σε μουσική και στίχους "Guns of Brixton", μεγάλη επιτυχία του γκρουπ από τον ιστορικό τους δίσκο "London Calling".  



      Στο πασίγνωστο εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζεται να σπάει το μπάσο του, σε μια από τις χαρακτηριστικότερες φωτογραφικές στιγμές ολόκληρου του punk κινήματος.  
       Με την εικόνα αυτή πέρασε στην Rock `n Roll αθανασία .




     Μετά τη διάλυση των Clash to 1986, συνέχισε σε άλλες συνεργασίες, με γνωστότερη τη συμμετοχή του στο supergroup The Good, the Bad & the Queen, με μέλη τον τραγουδιστή των Blur, τον κιθαρίστα των Verve και τον afrobeat/afropunk ντράμερ του Fela Kuti. Επίσης, για το project του Damon Albarn, τραγουδιστή των Blur, επανενώθηκε με τον Mick Jones μετά από 24 χρόνια από τη διάλυση των Clash.
    Παράλληλα, βρήκε το χρόνο να ξεδιπλώσει και το καλλιτεχνικό του ταλέντο στο σχέδιο και τη ζωγραφική, εκθέτοντας έργα του σε γκαλερί, ενώ με τον Mick Jones, τον κιθαρίστα των Clash, ετοιμάζουν ως παραγωγοί μια ταινία για την ηχογράφηση του δίσκου "London Calling".

 
    Ο λόγος για τον οποίο, όμως, ξανακούστηκε το όνομά του πρόσφατα ήταν όταν συνελήφθη μαζί με άλλους, ως ακτιβιστής της Greenpeace. Με αφορμή τη σύλληψή του αυτή έγινε γνωστό ότι ταξίδεψε ανώνυμα και incognito με άλλα μέλη σε πλοίο της οργάνωσης, απασχολούμενος ως βοηθός μάγειρα (!!!), χωρίς να τον αναγνωρίσει κανείς σε ταξίδι αρκετών εβδομάδων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση εταιρείας να αντιμετωπίσει πετρελαιοκηλίδα στη Γροιλανδία. Συνελήφθησαν από τις αρχές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, με αποτέλεσμα την κράτησή του για δύο εβδομάδες σε τοπικές φυλακές!!!

GOD SAVE PAUL & HIS ROCK `N ROLL SOUL!

(photos from  cheekymonkeysarnia.ca, marshallmatlock.com, listal.com, myspace.com)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER & TERMS OF USE

Οι εικόνες η μουσική και τα βίντεο που εμφανίζονται σε αυτό το blog ανήκουν στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες τους, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Υλικό που ανήκει σε αυτό το blog μπορεί να χρησιμοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι (1) γίνεται κατάλληλη αναφορά σε αυτό το blog, ειδικά δηλώνοντας το "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" ως την πηγή και (2) χρησιμοποιείται μόνο για μη εμπορική και μη-κερδοσκοπική χρήση ή σκοπό. Αν δείτε υλικό σας και θέλετε να αφαιρεθεί, ενημερώστε το blog μέσω e-mail στη διεύθυνση "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" και θα αφαιρεθεί αμέσως. Αν δείτε υλικό στο οποίο πιστεύετε ότι δεν έχει γίνει η κατάλληλη αναφορά και γνωρίζετε τον πραγματικό ιδιοκτήτη, επίσης ενημερώστε το blog και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν.

Όλο το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το blog προορίζεται για μη-κερδοσκοπικούς, μη εμπορικούς σκοπούς και μόνο για ψυχαγωγία και ενημερωτικούς λόγους. Επαγγελματικές συμβουλές δεν παρέχονται. Ο ιδιοκτήτης αυτού του blog δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή την πληρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας βρίσκεται σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο site μπορεί να βρεθεί ακολουθώντας οποιαδήποτε σύνδεσμο σε αυτό blog. Ο ιδιοκτήτης δεν θα ευθύνεται για τυχόν λάθη ή παραλείψεις σε αυτές τις πληροφορίες ούτε για τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών, ούτε για τυχόν ζημιές από τη χρήση αυτών των πληροφοριών.

Images, music or videos featured on this blog belong to their respective owners, unless otherwise stated.Material owned by this blog may be used, provided that (1) appropriate credit is given to this blog, by specifically stating "rounduptheusualsuspects.blogspot.com" as the source and (2) it is only used for noncommercial and non-profit use or purpose.If you see your material featured and you want it removed, let the blog know by email to "rounduptheusualsuspectsblog@gmail.com" and it will be taken down right away. If you see material that you think it is not properly credited and you know the real owner, email the blog as well and all necessary action will be taken.

All content provided on this blog is for non-profit, noncommercial purposes and only for entertainment and informational purposes. Professional advice is not provided. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information nor for any damages from the use of this information.